menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

-Είχαν πολύ καλές μητέρες! (Για τους μικρούς φίλους μας)

-Δροσούλα , στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες! Γιορτάζουμε εμείς οι μαθητές και οι δάσκαλοί μας! 

-Ναι, Ραφαήλ, γιορτάζει ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος! Είναι οι προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας!  

-Μεγάλοι Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, Πατέρες της Εκκλησίας, Λαμπροί Παιδαγωγοί και Επιστήμονες! Είπε η γιαγιά, αφήνοντας στο πλάι το βελονάκι με το πλεκτό της καθώς τα αγαπημένα της εγγονάκια την πλησίαζαν. 

-Έλα γιαγιούλα, πες μας για τη ζωή τους... την παρακάλεσαν με μία φωνή. 

-Οι τρεις Ιεράρχες μοιάζουν με τρία μεγάλα φωτεινά αστέρια που παίρνουν τη λάμψη τους από τον Θεό και φωτίζουν την οικουμένη με τη θεϊκή διδασκαλία τους. Μοιάζουν με τρεις μεγάλους ποταμούς που πότισαν τον πολιτισμό όλου του κόσμου με τη σοφία τους και τη γνώση του Θεού. 

Μελέτησαν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους. Έκαναν δική τους, με τους κόπους τους, όλη την ανθρώπινη σοφία! Διακρίθηκαν για την φιλομάθεια, τη δίψα για μόρφωση και την επίδοση στις σπουδές τους. Είχαν πλούσια φιλανθρωπική και κοινωνική δράση. Έλαμψαν από  αγιότητα και αρετή!  

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.  Σπούδασε Ρητορική, Γραμματική, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Αφοσιώθηκε στον Θεό και προόδευσε στην αρετή. Έγινε Αρχιεπίσκοπος, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ίδρυσε την “Βασιλειάδα” μια πολιτεία με γηροκομεία, νοσοκομεία, φτωχοκομεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες, σχολεία. 

-Γι’ αυτό η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα! Για το σπουδαίο έργο του!  

-Ναι, Δροσούλα μου, και συμβούλευε τους μαθητές: “Όπως οι μέλισσες διαλέγουν απ’ τα άνθη, έτσι κι εσείς να διαλέγετε απ’ αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλύτερα και ωφελιμότερα.” 

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας . Απέκτησε με τις σπουδές του όλη τη σοφία της εποχής του. Ήταν φίλος και συσπουδαστής με τον Μέγα Βασίλειο. Αφοσιώθηκε στον Θεό, έγινε επίσκοπος Ναζιανζού και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία με τους λόγους του, αντιμετώπισε με γενναιότητα τις αιρέσεις του Αρείου και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη.  

-Γι’ αυτό ονομάστηκε Θεολόγος! Για τα φλογερά του κηρύγματα!  

-Πολύ σωστά, Ραφαήλ κι έλεγε σε όλους ότι: “Πιο πολύ πρέπει να θυμόμαστε τον Θεό, παρά ν’ αναπνέουμε”. 

-Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε Ρητορική και Θεολογία και έζησε σε διάφορα μοναστήρια. Είχε δάσκαλο τον Λιβάνιο. Αφιερώθηκε στον Θεό. Με τα ωραία του κηρύγματα έσπειρε το λόγο του Θεού ως Πατριάρχης. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας μας. Εκφωνούσε ωραίους θρησκευτικούς λόγους και μαζεύονταν πλήθος κόσμου για να τον ακούσουν. Όμως εξορίστηκε τρεις φορές και την τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες δοξολογώντας τον Θεό. 

-Ονομάστηκε Χρυσόστομος γιατί μιλούσε τόσο όμορφα που τα λόγια του έμοιαζαν με χρυσάφι!  

-Μπράβο, Δροσούλα! Είπε μάλιστα ότι :” Ένας άνθρωπος που έχει θεϊκή φωτιά στην καρδιά, μπορεί ολόκληρη πόλη να την διορθώσει”. 

-Και γιατί τους λέμε Πατέρες;  

-Ραφαήλ, οι Τρεις Ιεράρχες θεμελίωσαν την Ορθοδοξία! Σπούδασαν και δίδαξαν! Η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη! Και οι τρεις τους ήταν υποδειγματικοί μαθητές και έξοχοι διδάσκαλοι! Ευσεβείς Ιεράρχες, έξοχοι συγγραφείς και άριστοι ρήτορες! Ο λόγος τους βρισκόταν σε πλήρη συμφωνία με τη ζωή τους, με τα έργα και τις πράξεις τους. 

-Είχαν πολύ καλές μητέρες! Την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα! Αυτές τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι, ν΄ αγαπήσουν τον Χριστό και τα γράμματα!  

Και μας άφησαν πολύτιμες συμβουλές! Και οι τρεις τόνισαν τη μεγάλη σημασία της μόρφωσης. Έδειξαν με τη ζωή και το έργο τους ότι η πίστη προς τον  Θεό και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο συμβαδίζουν. Δίδαξαν με τον βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ένα μέρος της ζωής τους, της κοινωνικής και συγγραφικής δράσης τους το αφιέρωσαν στους νέους. Ενδιαφέρθηκαν για τα μεγάλα εκπαιδευτικά προβλήματα και ηθικά ζητήματα της εποχής τους κι έγιναν ένθερμοι κήρυκες τους θείου Λόγου. Πίστευαν ότι οι δάσκαλοι πρέπει να έχουν πολλές αρετές και να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές τους. 

Έδωσαν συμβουλές για την σωστή αγωγή και ανατροφή των νέων. Ανύψωσαν τον άνθρωπο κατά Θεό. 

-Ας μιμηθούμε τους σοφούς διδασκάλους μας, την αγία τους ζωή και το έργο τους!  

-Ας τους έχουμε Οδηγούς στη ζωή μας! Να μας οδηγήσουν προς την πηγή της σοφίας και της γνώσης που είναι ο Θεός! 

-Μακάρι να ακολουθήσουμε τα βήματά τους και τα ίχνη τους! Να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αρετής και της αγάπης στον Θεό και στον συνάνθρωπο που μας δίδαξαν! Συμπλήρωσε η γιαγιά κάνοντας τον σταυρό της και παρακαλώντας τους Τρεις Ιεράρχες να πρεσβεύουν για την υγεία και την φώτιση όλων των παιδιών του κόσμου... 

Σταυρούλα Δημητριάδη,Δασκάλα
. 
 


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου