menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ .

  Η Λαογραφία, η Τοπική Ιστορία και η Παραδοσιακή Μουσική ένωσαν τις δυνάμεις τους και χάρισαν στο κοινό της πόλης μας στιγμές υψηλής καλλιτεχνικής πανδαισίας και πνευματικής απόλαυσης. Η θερινή - και τελευταία της χρονιάς -  εκδήλωση του «Ε» πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, την 8η Ιουνίου το βράδυ,  σε συνεργασία με τον νεοσύστατο φορέα πολιτισμού της Ι. Μ. Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», και ήταν αφιερωμένη στο Τρίκερι, το χωριό του Πηλίου με τη μεγάλη ιστορία και παράδοση.

     Πολλοί και εξαιρετικοί οι συντελεστές της παράστασης, παρέστησαν ανιδιοτελώς και χάρισαν στους θεατές τη γνώση, το μεράκι και το πλούσιο καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος με λίγα λόγια προσευχής προς τον Θεό, και ο  π. Θεόδωρος Μπατάκας, που μίλησε για την εικοσαετή πορεία του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» και την προσφορά του στον εμπερίστατο αδελφό.
    
     Στη συνέχεια, ο κ. Απόστολος Παπαθανασίου, Δικηγόρος, Ιστορικός, Συγγραφέας και πρώην Δήμαρχος Βόλου, εκφώνησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΙΚΕΡΩΝ». Το καλλιτεχνικό μέρος περιελάμβανε  παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, που εκτελέστηκαν από το Γυναικείο Χορευτικό σύνολο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ τους  ρυθμούς και τα τραγούδια απέδωσαν οι μουσικοί: Κων. Καραδέμητρος (λαούτο), Νικ. Κερασιώτης   (κλαρίνο), Κων. Τσαμαντάνης   ( βιολί), Στεφανος Τραγουδάρας ( ακορντεόν). Ταυτόχρονα, το κοινό παρακολούθησε επί σκηνής την παρουσίαση της επίσημης και χρυσοΰφαντης Γυναικείας παραδοσιακής στολής των Τρικέρων, που είχε την ευγένεια και την καλωσύνη να μας  εμπιστευθεί η κ. Μαρία Ντούση - Αγγελιδάκη από την Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση της Τρικεριώτικης φορεσιάς συμμετείχαν οι κυρίες: Ευμορφία Σακκά – Μπάλλα, που φόρεσε τη στολή. Μαρία Πατσά και Θεοδώρα Σακκά.

     Οι θεατές απόλαυσαν επίσης την σε Α΄ προβολή θαυμάσια ταινία «ΚΙΚΥΝΗΘΟΣ, το γραφικό νησάκι των Τρικέρων», που ετοίμασαν για την βραδιά ο π. Θεόδωρος και οι καλοί του συνεργάτες και αφιέρωσαν στον π. Στυλιανό Ανανιάδη και την Πρεσβυτέρα του, για τη μεγάλη προσφορά τους στην οργάνωση της λατρευτικής ζωής του νησιού. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος που  απηύθυνε λόγους πατρικούς και εμψυχώνει πάντοτε με την παρουσία και την καθοδήγησή του όλες τις δράσεις του Συλλόγου.
     Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η τοπική ιστορία και παράδοση,   που ξεκινά από τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της δικής μας κοινωνίας, συνδέεται με τους οικείους θεσμούς και ανατροφοδοτεί την τοπική ταυτότητα και αυτογνωσία. Αυτές οι μελέτες  είναι συνήθως πιο κοντά στα ενδιαφέροντα του κοινού και γράφονται όχι μόνο από επαγγελματίες ή ακαδημαϊκούς αλλά και από ερασιτέχνες τοπικούς ιστορικούς, που ξεκινούν από τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα ή το στενό συναισθηματικό τους δεσμό με τον τόπο. Συγκινούν δε ιδιαίτερα, γιατί περιλαμβάνουν αναμνήσεις και εμπειρίες των κατοίκων και συμβάλλουν  στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας διαπροσωπικών σχέσεων. Ο «Ε» διαχέει το ενδιαφέρον του σε ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας ζωής  και αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας,  ώστε μέσα από αυτή να προκύψει μια νέα εικόνα, περισσότερο κατανοητή, για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, αλλά και νέες στάσεις απέναντι στο παρόν. Η πρόκληση του είναι ουσιώδης όρος για τη σπουδή του παρελθόντος και την εξομάλυνση όλων των στρεβλώσεων που ταλανίζουν τη σύγχρονη ζωή.
     Τα μέλη και οι φίλοι  του «Ε» απευθύνουν ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλη την τοπική κοινωνία που τιμά κάθε εκδήλωσή του, και υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις και  σπουδαίες δράσεις για τη χρονιά που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η κ. Ευμορφία Σακκά - Μπάλλα
ντυμένη την χρυσοΰφαντη φορεσιά των Τρικέρων 



 Το υπέροχο γυναικείο Χορευτικό Σύνολο της Ι.Μ. Δημητριάδος

Η ταινία είναι αφιερωμένη 
στον π. Στυλιανό Ανανιάδη και την Πρεσβυτέρα του Ιωάννα


Η κ. Μαρία  Πατσά ντύνει με τη φορεσιά την ανεψιά της



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος  κ. Ιγνάτιος 
και ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου π. Θεόδωρος Μπατάκας.

     
 Δυο εκ των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης

  Η κ. Μαρία Αγγελιδάκη - Ντούση 
που μας παραχώρησε την Τρικεριώτικη φορεσιά της. 

 Κων. Καραδέμητρος (λαούτο), Νικ. Κερασιώτης   (κλαρίνο), 
Κων. Τσαμαντάνης   ( βιολί), Στεφανος Τραγουδάρας


 Το παραδοσιακό Χορευτικό Σύνολο της Ι.Μ.Δ.

Οι επίσημοι του τόπου μας ήσαν παρόντες. 

Οι εθελόντριες του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" εν δράσει.

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσορίζει τους προσεκλημένους.

Μια άποψη της κατάμεστης αίθουσας 
του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ.Δ.

Η παρουσιάστρια της Εκδηλώσεως κ. Μαριάνθη Γάκη
μέλος του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"

 Ο κ. Νικόλαος Φουρτούνας, Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου

Η Α΄ Προβολή της ταινίας:
 " Κικύνηθος, το γραφικό νησάκι των Τρικέρων".
   

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου