menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

"...η διακονία και η έμπρακτη αγάπη είναι και μια ομολογία πίστεως στο Χριστό..."

Από το αρχείο του Συλλόγου μας

Ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ.  
στην εκπαιδευτική ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώνει σήμερα  «Εσταυρωμένος», 
στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος 

Αγαπητοί μας συνεργάτες,
Με χαρά και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, σας υποδεχόμαστε σήμερα στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ. Δημητριάδος και στην εκπαιδευτική ΗΜΕΡΙΔΑ που οργάνωσε το Δ. Σ. του «Εσταυρωμένου», για σας τους άμεσους συνεργάτες, εθελοντές και διακόνους του. Είμαστε ευγνώμονες προς τον Πανάγαθο Κύριο για τις πλούσιες δωρεές του, αλλά και για την τιμή που μας έκανε να τον υπηρετούμε στο πρόσωπο του κάθε αναγκεμένου συνανθρώπου μας.
Αγαπητοί μου,
Πέρασαν 19 περίπου χρόνια από τότε που η χάρις του Θεού μάς φώτισε να ιδρύσουμε και στη συνέχεια να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος».
Θυμάμαι, ήταν το Φθινόπωρο 1995, όταν δειλά – δειλά ξεκινήσαμε μόνοι, με εντολή του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και στη συνέχεια Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τη διακονία των φυλακισμένων. Εκείνη την εποχή μας φιλοξενούσε ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Βόλου. Η «Κατακόμβη» ήταν το καταφύγιο και το ορμητήριό μας.
Τα πρώτα βήματά μας στους χώρους της φυλακής, τα κάναμε επισκεπτόμενοι τους κρατουμένους του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων Κασσαβετείας. Τότε, η φυλακή για μας ήταν ένας άγνωστος και αποκρουστικός χώρος, που θα έπρεπε όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά και να τον αγαπήσουμε ως τόπο διακονίας του Χριστού. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε, τίποτε δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε την αποστολή μας με ζήλο, αγάπη και υπακοή στην Τοπική μας Εκκλησία.
Από τον Ιούλιο του 1996, που ο Σύλλογός μας απέκτησε πια και νομική υπόσταση, ξεκινήσαμε βήμα – βήμα να οργανώνουμε τις υπηρεσίες του «Ε» και να επεκτείνουμε τη δράση του σε διαφόρους τομείς.
Η δραστηριότητα του «Ε», από το 1995 μέχρι και σήμερα, έχει μια συνεχή ανοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα.
·        Πρώτα απ’ όλα διεύρυνε τον ορίζοντα της διακονίας του και αγκάλιασε πολλές ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες της περιοχής μας, όπως κρατουμένους, αποφυλακισμένους, τα άπορα μέλη των οικογενειών τους, φυγόποινους, μετανάστες, λαθρομετανάστες, τσιγγάνους, αστέγους, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, κακοποιημένες γυναίκες κ.α.  

       Οργάνωσε και λειτουργεί:
  1. Το Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων στο Βόλο,
  2. τον  Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»,
  3. το Παράρτημα του «Ε» στην πόλη του Αλμυρού «ΚΑΤΑΦΥΓΗ» και
  4.  τους Χώρους  φιλοξενίας αστέγων στο Βόλο.

        Ενισχύει ποικιλοτρόπως:
  1. Τις δύο (2) φυλακές της περιοχής μας, αλλά και άλλες φυλακές της πατρίδος μας. 
  2. Τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και του Κεντρικού λιμεναρχείου Βόλου.
  3. Το ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου
  4. Διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας.
  5. Συλλόγους, Ιδρύματα, Σπίτια Γαλήνης των ενοριών  της Μητροπόλεώς, σχολεία και άλλους φορείς.
  6. Και, ασφαλώς, πολλούς απόρους συνανθρώπους μας που ζητούν την βοήθειά μας.

Όλη αυτή η δραστηριότητα που έχει καταγραφεί στο ενεργητικό του Συλλόγου μας  όλα αυτά τα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της ευλογίας του Θεού, της αγάπης των ανθρώπων που μας στηρίζουν, της καλής διαχείρισης των οικονομικών εκ μέρους του Δ.Σ. και, προ πάντων, του ζήλου, της αγάπης, της υπομονής και της υπακοής των δεκάδων εθελοντών και διακόνων του «Ε», που στηρίζουν όλες τις διακονίες του.
          Όλοι εσείς, αγαπητοί μου, είστε αξιέπαινοι για την αγάπη, την προσφορά  και τον ζήλο που επιδεικνύετε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως μια οικογένεια. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το έργο του Συλλόγου μας είναι εκκλησιαστικό κι όλοι εμείς, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, είμαστε ταπεινοί εργάτες της Εκκλησίας του Χριστού. Η ιδιοτέλεια, η σκοπιμότητα, ο εγωισμός, η ανυπακοή και ο αυταρχισμός είναι ασθένειες επικίνδυνες και δεν πρέπει να μας εγγίζουν.
          Είναι αλήθεια  πως η διακονία μας είναι δύσκολη και ευαίσθητη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε να κάνουμε με χώρους και πρόσωπα άκρως ιδιαίτερα.
Οι φυλακές και τα κρατητήρια  είναι χώροι μέσα στους οποίους κυκλοφορούν πολλά μικρόβια επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Σ’ αυτούς τους βρώμικους χώρους στοιβάζονται δεκάδες συνάνθρωποί μας που πάσχουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Η καθαριότητα είναι ελλιπής και τα μέσα προστασίας μηδαμινά. Κι όμως, σ’ αυτούς τους χώρους κάποιοι εθελοντές του «Ε» διακονούν εκθέτοντας τον εαυτό τους σε διαφόρους κινδύνους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τους εθελοντές του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών  «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», όπου συλλέγονται μεγάλες ποσότητες μεταχειρισμένων ενδυμάτων, υποδημάτων, κλινοσκεπασμάτων, παιχνιδιών κ.α.  Και σ’ αυτόν τον χώρο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να προστατεύσουμε την υγεία μας λαμβάνοντας κάποια προληπτικά μέσα.
Αλλά δεν είναι μόνο οι χώροι και τα άψυχα αντικείμενα που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τους ανθρώπους που διακονούμε.
Είναι αλήθεια πως οι δυσκολίες που έχουμε κατά την ώρα της διακονίας μας δεν προέρχονται τόσο από τον κόπο και τον όγκο της εργασίας, αλλά κυρίως από τη συμπεριφορά των ανθρώπων που διακονούμε. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει τις ιδιαιτερότητές του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές και δύσκολες καταστάσεις, κυρίως λόγω της κακής ψυχολογίας κάποιων συνανθρώπων μας. Κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, μετανάστες, τσιγγάνοι, άστεγοι, μεθυσμένοι, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ψυχασθενείς, αγανακτισμένοι,  θυμωμένοι άνθρωποι και τόσοι άλλοι κτυπούν την πόρτα του «Ε» ζητώντας βοήθεια.   Συνήθως, πολλοί απ’ αυτούς τους αδελφούς δεν θέλουν να υπακούσουν στους κανόνες λειτουργίας των διαφόρων διακονιών του  Συλλόγου μας και τα προβλήματα που δημιουργούν μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση.  Αρκετές φορές αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε άμεση βοήθεια και από αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας.
Αλλά όλους αυτούς τους αδελφούς, που είναι εικόνες Θεού, είμαστε υποχρεωμένοι να τους διακονήσουμε με αγάπη, υπομονή και σύνεση. Άλλωστε αυτή είναι η  διακονία μας και η έμπρακτη αγάπη μας είναι και μια ομολογία πίστεως στο Χριστό που μας δίδαξε: να βλέπουμε στο πρόσωπο του άλλου τον ίδιο. Το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Παρά ταύτα, αγαπητοί μου συνεργάτες, τα θέματα αυτά δεν είναι απλά. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όλοι μας έχουμε ανάγκη από εκπαίδευση. Από γνώση και ενημέρωση. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οργανώσαμε την σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα για όλους τους διακόνους του «Ε», καλώντας δύο λαμπρές επιστήμονες του τόπου μας, για να μας ενημερώσουν πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Τις καλέσαμε να μας βοηθήσουν, καταθέτοντας την εμπειρία τους και τις  γνώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να προστατεύσουμε την υγεία μας...


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου